Boekreview:
Mijn jaren bij de politie door Ellie Lust
Lees hier de biografie van DE politie agent en woordvoerder van de Amsterdams politie. Uitgeven in 2019. Indrukwekkende verhalen van een diender met passie voor het vak. Door dit boek krijg je meer inzicht in de mentale zwaarte en heftige emoties waar je mee te dealen krijgt als agent.
MAKKELIJK TE LEZEN?
Prettig leesbaar en spannend geschreven. Ik geef haar een 8!
HUMOR?
Enorme Amsterdamse humor ondanks de bizar heftige situaties
Samenvatting
Haar boek begint in de jaren 80. Dan start haar carrière bij de politie in Amsterdam. Ze heeft in al die jaren die daarop volgen werkelijk van alles meegemaakt. Van roofovervallen tot achtervolgingen. Veel verkeersongevallen of het vechten met inbrekers. Tot aan het redden van hamsters aan toe. En ze heeft een fietsenbanden mysterie opgelost! Dat alles in 31 jaar politiewerk in Amsterdam.
Ze heeft in al die jaren enorm veel geleerd en meegemaakt en deze ervaringen wil ze graag delen in dit boek. Van dagen op de auto en achter het bureau en met collega’s bijkletsen bij de koffie automaat. Dat heeft haar gevormd tot wie ze nu is geworden. Dit was haar lang gekoesterde droom als kind en ze heeft deze mogen waarmaken.
Eens een diender altijd een diender
In haar boek begint ze te vertellen over haar eerste achtervolging op een aantal overvallers. De melding krijgen ze door op de auto via het hoofdbureau (HB). Dat was haar eerste echte actie samen met collega Hans, vers na het behalen van haar diploma op de politieschool in 1992. Dat waren de jaren na de val van de Berlijnse muur en de Bijlmerramp, die diepe indruk maakte vooral op de inwoners in de regio Amsterdam. Met Gerard zat ze op de auto toen ze 25 jaar jong was tijdens kerst en deel nam op het hoogste niveau met haar volleybalteam. Gerard was een beetje een nerveus type die ze wel blind kon vertrouwen. Wel een erg fijne collega. En samen gingen ze op veel meldingen af. Zo ook toen ze een brandlucht roken op de Posjesweg in Amsterdam in een bejaardenhuis. Door snelle actie van beiden konden ze gelukkig iedereen naar buiten helpen. Als een wonder boven wonder. De oorzaak: een lullige brandende kaars in een kerststukje….. Zelf kende ze alle wetteksten uit haar hoofd tot haar eigen irritatie aan toe. Een procesverbaal (PVB) moest namelijk heel gedetailleerd zijn zodat iedereen begreep wat er gebeurd was en volgens welk artikel. Een PVB gaat daarna ter controle naar de groepsbrigadiers en daarna naar het Openbaar Ministerie (OM). Het liefste met zo min mogelijk Tipp-EX. En na zo’n brand is het de kunst omdat zo snel af te werken voordat er weer een nieuwe melding is. En dat toen allemaal op een Olympia typemachine met typelint…
Ze heeft in al die jaren enorm veel geleerd en meegemaakt en deze ervaringen wil ze graag delen in dit boek. Van dagen op de auto en achter het bureau en met collega’s bijkletsen bij de koffie automaat. Dat heeft haar gevormd tot wie ze nu is geworden. Dit was haar lang gekoesterde droom als kind en ze heeft deze mogen waarmaken.
Nachtdiensten
Ze neemt je mee in de spannende uren tijdens een nachtwacht. Dat zijn de nachtdiensten wanneer iedereen slaapt in een grote stad als Amsterdam. Spannend door drugs en alcohol en het type mensen die dan actief zijn zoals dronken studenten, kroegtijgers en drugsdealers.
Wakker zijn in de slapende stad en waarin je waakt over degene die lekker liggen te slapen. Samen met collega’s van de brandweer, de ziekenhuizen en de ambulances, samenwerkend in de nacht houden ze de stad overeind. Ze genoot van diverse zaken zoals de steekincidenten, inbraken, ongelukken, ongevallen, vechtpartijen van dronken lui. Ze had echt het gevoel van verantwoordelijkheid terwijl iedereen lag te slapen.
Zelfs het koken bij toerbeurt van nasi of bami was een ding! Samen eten en snel je bord leeg eten want er kan zomaar een melding komen. Zelfs bij een melding van iemand die al lang geleden overleden was, eerst dooreten in dit geval en erop af, brrr. Die geur van een dood mens herken je voortaan altijd. Samen met de schouwarts hielpen ze mee de lijkenzak op de brancard naar beneden. Waar alle gassen en ingewanden eruit liepen. Erg smakelijk verteld dat wel! Gelukkig was de maaltijd erin gebleven…
Opvoeding
De politieschool
Op de auto
Met Hans op de auto leerde ze veel bij zoals discretionaire bevoegdheid. Op de eerste dag in Amsterdam meteen een actie bij het telegraafgebouw. Ze zien de overvallers rijden en gaan er achteraan en de A10 op. Daar is het bekende woord. De etherdiscipline: de rest van de agenten zijn verder stil zodat er rust is op de radio naar het HB. Via de Aalsmeerweg houden ze uiteindelijk 3 verdachten aan door goed teamwork. De gewapende overval op de supermarkt is opgelost. Nu voelde ze zich echt politie agent waarmee ze meteen met een interview in de krant kwam. Wat haar bij blijft, is de dankbaarheid van de slachtoffers, want het personeel was opgesloten in de koelcel en er was in het plafond geschoten. Ze hebben doodsangsten uitgestaan. Trots is ze, op wat ze voor die mensen heeft kunnen betekenen. Na die ochtend wist ze het zeker dit is mijn vak.
Vaktermen:
Ervaringen
Verhalen genoeg over de wat ze meemaakt in haar diensten. Ze vertelt over een actie met haar collega midden in de nacht waar ze al rollend met inbrekers van de trap naar beneden kwamen. 3 tegen 2. Even leek het erop dat er eentje ontkwam maar op het allerlaatste moment kwam er een man van een jaar of 60 met een dikke buik uit het niets en schopte de dader zo onderuit. En konden ze hem aanhouden. Heerlijk zo spannend kon een nachtdienst dus zijn.
Of over een bevrijdingsactie in de zaterdagnacht in een dierenwinkel om een dier in nood te helpen, hilarisch!
Daarna volgde het zwaardere werk: Operatie op een klapdag in 1992 om meer dan 90 drugdealers op te pakken en 3 pandjeshuizen te kunnen sluiten. Met observaties vanuit diverse plekken en huizen in de stad. En hoe de Kermit telefoon in die tijd de drugdealers handig bekend maakten rondom een PTT telefoonmast. Dat was de eerste grote drugsactie daarna volgenden er nog veel meer. Het is echt haar roeping om boeven te vangen en vooral het onverwachte geeft haar een adrenaline kik.
Ze vertelt verder over een schietincident met 4 verdachten richting Mercatorplein, waar ze samen met Peter de achtervolging in zette naar de A10 richting Utrecht. Bij de afrit richting VU besloten ze vol op de rem te stappen en de auto’s stonden ineens stil. Trokken de portieren open en na een spannende actie konden ze de verdachten aan houden. Maar hoe doe je boeien om bij iemand met 1 arm en zorg je ervoor dat de kruitsporen op de andere handen veilig bleven? En hadden ze de juiste beslissingen genomen? Een fatale afloop ligt altijd op de loer. En pas daarna is er weer tijd voor burgers die zich ineens in een wilde achtervolgingssituatie bevonden op deze zondagmorgen.
Emoties & humor
Op de motor
Daarna ging ze bij politie op de motor. Ze vond het eenzaam en bleek toch niet haar roeping. En de combinatie van de mentaliteit van een aantal collega’s met denigrerende opmerkingen maakten het niet makkelijk allemaal. Haantjes gedrag en lekkere vrouwonvriendelijke opmerkingen maakten haar besluiten om bij het wijkteam te gaan. Want ze miste het contact met de mensen. Daar kwam ze achter toen de ze ouders van een jongen die zelfmoord had gepleegd moest begeleiden. Dit was haar eerste slecht nieuws gesprek met menselijke toegevoegde waarde.
Surinamerplein
Van de verkeersdienst ging ze terug naar bureau aan het Surinamerplein, helaas zonder Peter. Hier deelt ze het verhaal van haar collega die aan het veranderen is terwijl ze met haar op de auto zit. Ze zit in een dilemma. Wat doe je als je weet dat de relatie van je collega slecht is en zo slecht dat je collega in gevaar is. Ze haalt er hulp bij. Uiteindelijk heeft ze er erg veel last van. Het bleek dat de man van haar collega zelfmoord pleegde toen bleek dat er geen plek meer voor hem was bij de politie aangezien hij niet mentaal fit was. Gelukkig bleek dat er nog een andere collega zich ook zorgen maakten over deze situatie. Maar erg aangrijpend.
Daar kreeg ze te maken met het heftige voorval van Donaldje, die was met flippo’s op de rails aan het spelen en werd aangereden door de trein. De diepe indruk die het maakte bij Donaldje thuis heeft haar zwaar aangegrepen want Donaldje bleek ook een tweeling te zijn. Tot een jaar na dit voorval hebben ze nog contact gehouden met zijn moeder, daarna moesten ze afstand bewaren. En 4 doden in 1 week waren een beetje teveel van het goede. Ze moest een soort schild creëeren uit zelfbescherming. Dit deed ze onder andere door haar uniform bij Elly op patrouille. Ook kwam ze in situaties terecht bij mensen in psychoses. Die waren heftig en lastig. Want de psychiater die dat moest beoordelen kwam altijd net als die persoon weer afgekoeld was. En dan kon een vervolgtraject bijna niet ingezet worden terwijl hij wel een bedreiging voor zijn omgeving vormde.
Wijkagent
Zo was er ook eens een fietsenbandenmysterie die door de lokale fietsenmaker werd in gezet. Gelukkig is ook dit weer tot een goed einde gebracht.
Etnisch profileren is ook een ding binnen de politie. Hieruit volgde het Patserproject in 2007. Een jongen van 19 in een dikke mercedes die de volgende dag weer op de fiets moest….. Want je wist dat de buurt waar hij uit kwam zonder baan niet voor die dikke mercedes kon zorgen want ze kenden de jongens.
Je zit als wijkagent maximaal 6 jaar op een wijk en daarna wilde ze ook weer iets anders doen. Alleen Boukje (haar vriendin) had borstkanker toen ze de vacature bij communicatie zag. Tegelijkertijd was de emmer vol. Iedere keer als eerste bij zulke heftige gevallen zijn, ze kon het niet meer. Dus koos ze ervoor om niet nog 6 jaar voor wijkagent te gaan maar naar de afdeling communicatie.
LHBT
“Jij, maar jij bent nog lelijker dan Paula”
Gelukkig kan ze er zelf ook hard om lachen. Ze vertelt openlijk over haar eerste vriendin bij volleybal, hoe ze het haar moeder vertelde en haar ontzettende liefdesverdriet.
In 2005 was het Chris Crain, de hoofdredacteur van de Washington Blade, die een artikel schreef dat hij in elkaar geslagen was in Amsterdam en dat ging de hele wereld over. Hier moest Amsterdam als Gay hoofdstad iets mee. Binnen de politie Amsterdam richten ze een team op wat later Roze in Blauw werd. En namen ze als politie deel aan de Gaygames. Ondertussen duurde het erg lang voor ze meldingen ontvingen. Want mensen hadden schaamte. Pas na het artikel van Chris begon er van alles op gang te komen en werkte dit artikel als een soort katalysator. Hierna durfde mensen meldingen te maken van betastingen, aanrandingen, vernielingen, van bedreigingen of pesterijen en dat soort dingen. Ook meldingen nav dates op een gay datingsites waren nieuw en konden rekenen op de inzet van Roze in Blauw. Helaas was dat nodig. Of een undercover interventie in een bekende darkroom in Amsterdam. Om maar zoveel mogelijk heterdaadjes te kunnen aantreffen. Inzet die werkte en daardoor meer draagvlak kregen binnen de politie.
Door deze meerwaarde werden ze binnen de politie betrokken bij moordzaken en deelden ze flyers uit op ontmoetingsplaatsen. Ook een deelname aan de Canal parade werd wel overwogen. Is het wel gepast. Klopt dit qua integriteit en professionaliteit van de politie? In 2008 deed de politie voor het eerst mee en waren als eerste boot ook gewoon operationeel inzetbaar. Er werden zelfs gedragsregels opgesteld. Het was wereldnieuws!
Toen stierf haar vader, op 1 augustus werd hij gecremeerd en op 2 augustus moest ze op de boot. Dat was een pittige dag. Ze kon niet meer. Door de stromende regen fietste ze uiteindelijk naar huis met tranen over haar wangen.
Daarna kwam ze bij bijeenkomsten van het COC terecht. Maar liefst 26 landen waren ze aanwezig. Marja haar tweelingzus had het georganiseerd en iedereen kwam langs om het van hun te leren, dit was een overwinning. Ze merkte al gauw dat het er in andere landen er heel anders aan toe ging. Maar ze konden wel een zaadje planten hoe klein ook. En sommige landen moesten ze nog een hele ontwikkeling door want die erkenden de LHBT gemeenschap nog gewoon niet. Zoals toen in de Oekraïne.
Media ervaringen
CITATEN:
- Binnen de lijntjes kleuren
- Etherdiscipline
- Eens een diender altijd een diender
- Natos
- 7 Gouden W's
- Patserproject
- Jij? “Jij bent nog lelijker dan Paula!”
WAT MAAKTE DE MEESTE INDRUK?
- Lekkere Amsterdamse humor om al die ellende te kunnen relativeren en de enorme drive. En ze kan enorm spannend een situatie schetsen.
Wie is Ellie Lust?
Ellie Lust is in 1966 geboren in Amsterdam en weet van jongs af aan dat ze het politievak in wil. Haar droom wordt werkelijkheid wanneer zij in 1987 haar opleiding mag beginnen aan de Amsterdamse politieacademie. Later volgt zij nog een opleiding tot wijkagent. In 2007 wordt ze woordvoerder bij bureau communicatie van de Amsterdamse politie. Ook heeft ze aan de wieg gestaan van de oprichting van het politienetwerk Roze in Blauw, waarvan zij jarenlang het voorzitterschap voor haar rekening heeft genomen.
In 2005 politiewoordvoerder in AVRO’s Opsporing Verzocht. In 2016 is ze te zien als deelnemer in het programma Wie is de Mol? In 2018 krijgt Ellie haar eigen programma; Ellie op Patrouille en wordt zij de eerste Nederlandse host voor Investigation Discovery waar zij Ellie Lust: Bizarre Zaken presenteert. In 2018 vraagt de politie Ellie een keuze te maken voor óf haar politiewerk óf haar mediacarrière. Ze kiest uiteindelijk voor het laatste.