In Buigen als Bamboe vertelt Annemarie Paol haar levensverhaal in vier delen. Ze woont in Haarlem en werkt ook nog in de mode en is moeder van 2 dochters en daarnaast is ze coach in zelfliefde en zelfcompassie. Ook verteld ze wat Bamboe voor haar betekent.
In het eerste deel van haar boek beschrijft zij haar jeugd in Tilburg met haar vader die oorlogsveteraan is en PTSS had. In het tweede deel beschrijft ze haar leven in Amsterdam. Daarna vertelt ze over haar huwelijk en leven in Aardenhout. Tot slot deel 4 vanuit Haarlem met de weg naar herstel. Haar boek is een roman die afgewisseld wordt door brieven aan haar jongere zelf gevolgd door reflectievragen bestemt voor de lezer.
Ze komt los van thuis en daarna rolt ze door in de mode en wordt ze verliefd en geniet van het leven. Er komen twee dochters en verloor daarna de regie over haar leven. Het overkwam haar en kwam uiteindelijk in een scheiding terecht. Het voelen en uitspreken hiervan heeft ze echt op latere leeftijd moeten leren. Pas als haar iets gevraagd werd gaf ze antwoord. Zelf spreken en niet meer onzichtbaar zijn en in de houding schieten zijn uitdagingen voor haar en moet ze echt aanleren. Buigen voor het leven, rug rechten en in het gareel blijven. Het leven is nooit af en laten we vooral niet alles tegelijk aanpakken….
Ze heeft hartverwarmende reacties gekregen van lezers die tot tranen toe geraakt zijn door haar verhaal en hoort dat haar boek doorgegeven wordt aan dierbaren en familieleden. Maar ook de verstilde reacties van mensen die nog werk te doen hebben. Verder geeft de openhartigheid van haar in dit boek herkenning met je eigen verhaal. Want hoe zit bij jou? Of stel jezelf de vraag: hoe is dit bij mij gegaan in moederschap of familielijn?
De topics in haar boek die ze beschrijft zijn: de sfeer in huis met de dominante rol van haar vader, verlies van een ouder, huwelijksproblemen met overspel, uitgestelde rouw en de relatie met haar broers en zussen. Ook vertelt ze over 6 gebieden van zelfzorg: emotionele, sociale, fysieke, praktische, spirituele en mentale zelfzorg. De gedachten over jezelf komen aanbod. Ben je lastig als kind of niet de moeite waard en voel je je soms dom? Dan zijn de verkeerde zaadjes in je hoofd gepland. En de relatie met jezelf door een brief te schrijven naar je innerlijk kind.
Gelukkig heeft ze nu een goede relatie met haar broers en zussen en is het haar jeugd de verbindende factor waar over gesproken kan worden. Haar uitlaatklep van dansen in de Roxy en de IT in Amsterdam als Tilburgs meisje. Ze legt verder uit dat de 5 ritmes van dynamic dance van Gabrielle Roth voor haar veel betekent.
In deze podcast hebben we het verder over relaties, relatie APK, act of service om de wereld een beetje mooier te maken of een ander verder te helpen. Ook spreekt ze haar dankbaarheid uit voor de therapieën die ze heeft mogen volgen bij Centrum45 om haar kennis weer door te mogen geven. En natuurlijk haar boekentips: De Keuze van Edit Eva Eger, Van klacht naar kans van Dr. Jurriaan, De Fontein van Els van Steijn, Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz, De kunst van het ongelukkig zijn van Dirk de Wachter, Liefdesbang van Hannah Cuppen (10 okt in de boekenclub). En tot slot leest ze het nawoord uit haar boek voor. En gaat ze uitzoeken of er een mooi luisterboek van kan komen. Wordt vervolgd dus! En ze heeft een pocketboekje met 100 tips voor meer zelfliefde en compassie.
Dit boek is geschikt voor zowel mannen als vrouwen die willen werken aan zelfliefde en zelfcompassie. Hieronder staat de link naar de podcast waar je hem kan luisteren!